İşte sizin için hazırladığım Dünya üzerinde görülmesi gerekeren bazı yerler...
Çin’in Zhangye Danxia bölgesinde bulunan rengarenk kayalıklar, görenlere mükemmel bir görsel şölen sunuyor. Dağların yüzeyinde oluşan bu gökkuşağı desenleri, bölgede 24 milyonu aşkın yıldır biriken mineral tortuları ve kızıl kumtaşı oluşumu olduğu söylenmektedir.
Ekvador’un tepesindeki aktif halde bulunan bir yanardağa bakan eski bir tahta evde bulunan salıncakta sallanmaya cesaretiniz varsa, nefes kesici manzarayı hak ettiniz demektir.
Orta Amaerika ülkesi Belize açıklarında bulunan büyük mavi çukur, Lighthouse Resifi’nin merkezinde bulunur. 300 metre çapında ve 124 metre derinliğindeki delik dairesel çukur dünyanın en ünlü dalış noktalarından birisidir.
Hollanda’nın güneyindeki bulunan ve ‘Avrupa’nın Çiçek Bahçesi‘ olarak da anılan Keukenhof’u ilk kez görenler, buraları lalelerin sergilendiği bir alan zannetse de aslında buralar özel kişilere ait lale alanlardır.
Vietnam’da bulunan dev Son Doong mağarası, Dong Hoi’nin 50 km ve başkenti Hanoi’nin 450 km güneyinde bulunan Quang Binh’de yer alan milli parkında yer almaktadır. İçine 40 katlı, 1.5 kilometrelik bir bina blokunun sığabildiği mağara, dünyanın en geniş mağarası ve yaşı ise 2 ile 5 milyon arasında.
Bahar boyunca baştan aşağı çiçek Hitachinaka’daki Hitachi Sahil Parkı, 4,5 milyon mor menekşenin açmasını görmeye gelen turistlerin akınına uğruyor.
Mendenhall Buzulu, Alaska'nın başkenti Juneau şehir merkezine 21 km mesafedeki bir buzul. 4 000 kilometrekarelik Juneau Icefieldin kollarından biridir. Buz mavisi rengi ile üçbinlik dağlar ile çevrilidir. 67 m yüksekliği, 2,4 km genişliği ile muazzam bir kütlesi olsa da Juneau Icefield ile mukayese edilince bu kütle küçük gözükür.
Çevredeki Taku, Eagle, Herbert ve 38 diğer buzulun kaynağıda Juneau Icefield 'dir.
Alaska'nın iklim şartları sebebiyle, meydana gelen buzul erimeleri tüm Dünya'da gözlenen buzul çekilmeleri kadar büyük boyutta değildir. Ama yine de buradaki buzullar yıllık olarak ortalama 10 ile 15 m geriye çekilir. Mendelhall buzulu, bundan 250 yıl önceki ilk bilimsel incelenmesinden bugüne bariz bir şekilde küçülmüştür. Bu yıllar içinde buzul yaklaşık 800 m geriye çekilmiştir.
Amazon ormanlarından gökyüzüne doğru fırlayan ve üç ülkenin arasındaki sınır konumundaki kuvars dağ, sakladığı gizemleriyle kayıp dünya olarak adlandırılmaktadır. Dünyanın en eski jeolojik oluşumlarından sayılan dağın yaşının tahmini 2 milyar olduğu sanılmaktadır.
Balon gezisi denildiğinde ilk akla gelen mekanlardan biri olan Kapadokya, doğa ve tarihin bütünleştiği bir yerdir. Coğrafi olaylar Peribacaları’nı oluştururken, tarihi süreçte, insanlar da bu peribacalarının içlerine evler, kiliseler ve manastırlar oymuş bunları fresklerle süsleyerek binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşımıştır.
YORUMLARINIZI YAZINIZ:
0 comments: